Wielrennen bij Cyclingteam Flakkee

"Wielrennen een aansprekende en fysiek zware sport die voor veel heroïek zorgt."

Massa’s mensen kijken naar hun wielerhelden in wielerklassiekers en grote wielerrondes op televisie. Echte fanatieke wielersupporters reizen zelfs af naar Frankrijk om ter plaatse een etappe van de Tour de France te kijken. Binnen de wedstrijd afdeling van Cyclingteamflakkee is het ook mogelijk om een deel van de heroïek van de wielersport mee te maken, al was het maar door Cyclingteamflakkee snelheidstraining te ervaren. Meerdere renners van Cyclingteamflakkee rijden het hele jaar door wedstrijden door heel Nederland.

Wedstrijden rijden is heel wat anders dan toerfietsen. Buiten een goede conditie die noodzakelijk is om de doorgaans hoge snelheden over langere tijd goed vol te kunnen houden, zijn ook behendigheid en koersinzicht factoren die minstens net zo belangrijk zijn. Het rijden van een criterium vereist veel stuurmanskunst waarbij je voortdurend in de remmen moet en ook weer het vermogen moet hebben om snel te kunnen optrekken. Allemaal disciplines die je met een gewoon blokje om fietsen of bij de toerafdeling van Cyclingteamflakkee niet leert, maar bij de wedstrijdafdeling van Cyclingteamflakkee wel.

 

https://cyclingteamflakkee.nl/wp-content/uploads/2022/08/afbeelding-9.jpg

Wat heb je nodig?

Om wedstrijden te mogen verrijden heb je een licentie nodig. Als lid van onze wielrenafdeling heb je daarom automatisch de mogelijkheid een voor jou passende licentie van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) aan te vragen. Jeugdige wielrenners worden door de KNWU op basis van hun leeftijd in een bepaalde klasse ingedeeld en rijden met een maximaal verzet ter bescherming van hun lichamelijke ontwikkeling. Bekende Nederlandse wielrenners als Bauke Mollema en Mathieu van der Poel worden in de regel profs genoemd, maar ook zij hebben net als iedere wedstrijdrenner in Nederland een KNWU-licentie. Op hun licentie staat echter “Elite”, daar waar de meeste wielrenners van Cyclingteamflakkee Masters of amateur hebben staan. Iemand van 45 jaar heet al snel een veteraan te zijn, maar op de KNWU-licentie staat dan ‘Master 40+ of zelfs masters 50+’.

Wielerbonden

Naast het KNWU gedeelte zijn er nog 2 regio gebonden wielerbonden in Brabant en Zeeland, genaamd BWF en TMZ. Bij deze 2 bonden is het mogelijk om wedstrijden te rijden en is het zeker voor startende wedstrijdrijders een mooie opstap om ervaring op te doen in het deelnemen van wedstrijden.
Voor deze startende wielrenners zijn speciale opstap categorien gemaakt.